
Att bli kontorsägare är ett naturligt steg att gå vidare för många som jobbat som mäklare ett tag. Då blir det aktuellt att se över vilken ägandeform som lämpar sig bäst.
Franchise eller privat ägande är de alternativ som står till buds när man ska etablera sitt mäklarkontor. Många mäklarkedjor har franchise som organisationsform vilket innebär att du som kontorsägare får tillgång till ett färdigt affärskoncept. Men det innebär också att handlingsfrihet och egna initiativ får stå tillbaka. I franchise är ramarna för hur du ska driva verksamheten satta. I ett privat ägande är utrymmet för det egna entreprenörskapet betydligt större.
Det bästa av två världar
Mäklarhuset är Sveriges största privatägda mäklarkedja och har en unik ägarstruktur. Som kontorsägare i Mäklarhus-kedjan äger du andelar i moderföretaget. Varje kontor har en aktie, oavsett hur stort kontoret är.
– Hos oss sker inga förändringar av större strategisk karaktär utan att våra aktieägare är med på resan, säger Mäklarhusets VD Erik Wikander. Det är stor skillnad mot att vara del i en franchisingkedja där din vardag faktiskt kan förändras över natt, och då är det bara att rätt in sig i ledet.
Attraktivt för entreprenörer
Som kontorsägare i Mäklarhuset är du genom bolagsstämman med och påverkar större strategiska inriktningar samt tillsätter bolagets styrelse.
Michelle Thöming är delägare och VD för Mäklarhuset Stockholm Norrort som består av 8 kontor och ett 40-tal medarbetare. Hon har en lång erfarenhet i branschen och har även drivit mäklarkontor i franchiseform. Michelle tycker att fördelarna med att äga privat överväger.
– Det märks att kontoren drivs av entreprenörer – det blir bra diskussioner. Man tar in alla goda idéer som finns i hela organisationen.
– Kunden och bostadsaffären är alltid i fokus. Gynnar inte ett centralt framtaget samarbete den enskilda kunden så har vi faktiskt handlingsfrihet. En bankman som t.ex. inte levererar ska inte få påverka kvalitén i bostadsaffären.
– Vi är fria i vår roll och det tycker jag är jätteviktigt. Samtidigt har vi stort stöd från huvudkontoret och det finns en samstämmighet inom organisationen. För att det ska fungera krävs en stark VD och en kompetent styrelse. Och det har vi!
Denna artikel är information från Mäklarhuset och ska inte tolkas som MäklarVärldens åsikter eller ställningstaganden.