flyttSvensk Mäklarstatistik har på uppdrag av DN tagit fram snittpriset på bostadsrätter och villor i alla Sveriges kommuner under 2009 och 2014. Statistiken visar bland annat att Gällivare, Kiruna och Luleå finns med på topplistan över de kommuner där priserna har ökat mest, samtidigt som priserna har minskat något i exempelvis Munkfors, Laxå och Burlöv.

– Den största anledningen till att priserna på en ort sjunker är utflyttning. Små orter som är beroende av några få arbetsgivare är sårbara och hur mycket jobb som finns påverkar. En anledning till att priserna har höjts i flera norrländska kommuner beror sannolikt på att gruvnäringen går väldigt bra, säger Claudia Wörmann, analyschef på Svenska Mäklarhuset till DN.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.