villaI Stockholms län kostar en villa i genomsnitt 4 735 000 kronor. Solna, Danderyd och Lidingö har genomsnittspriser på drygt 9 miljoner. Det visar senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik.

Villapriserna i 24 av 26 Stockholmskommuner har ett medelpris på över 3 miljoner. Det är bara Nynäshamn och Norrtälje kommun som har medelpriser under 3 miljoner, 2,9 respektive 2,4 miljoner.

– Jag kan inte minnas att medelpriset någonsin överstigit 3 miljoner i så många kommuner i Stockholms län förut. Låg ränta, ihop med kraftig obalans mellan utbud och efterfrågan påverkar, och även om nyproduktionen kommit igång är den fortfarande för liten, säger Claudia Wörmann, analyschef för Svenska Mäklarhuset i ett pressmeddelande.

– Det ska bli intressant att se hur det slopade amorteringskravet påverkar, det kan sannolikt dämpa marknaden något, och lugna ned köpprocessen. Men obalansen mellan utbud och efterfrågan kvarstår, det gör att utvecklingen står och väger, avslutar Wörmann.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.