SommarhusPåsken brukar vara startskottet för fritidshusmarknaden. Visningar av sommarstugor ploppar upp som vårblommor ur marken. Men vad händer med priserna under den kommande säsongen? En majoritet av Fastighetsbyråns mäklare runt om i landet spår att priserna kommer att vara oförändrade under de kommande sex månaderna.

Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklare, har frågat sina mäklare runt om i landet vad de tror om prisutvecklingen på fritidshus under de kommande sex månaderna. 473 mäklare har svarat på frågan och 60 procent tror att priserna kommer att vara oförändrade. 30 procent tror på en prisuppgång och 10 procent på en nedgång.

Lars_ErikNykvist-FAstbyrån
Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

– Priserna på fritidshus har inte haft samma prisuppgångar som villor och bostadsrätter de senaste åren. Många väljer eller tvingas, på grund av prisuppgångar och tuffare finansieringskrav, lägga mer pengar på sitt permanentboende. Då blir det färre som har pengar över till att köpa fritidshus. Den trenden kommer sannolikt bestå även framöver och göra att priserna inte kommer att stiga kraftigt, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

Även om många saknar resurser att köpa fritidshus så finns det en efterfrågan. Många drömmer fortfarande om ett eget torp eller en stuga vid vattnet.

– Våra mäklare märker att det finns en efterfrågan och ett stort intresse för fritidshus. Många som bor i stan vill gärna ha ett hus på landet. Det finns även en köpstark grupp som blivit större de senaste åren. De som ägt sitt permanentboende en längre tid och väljer att bo kvar. De har ofta möjlighet att öka sin belåning och lägga pengarna på ett fritidsboende, säger Lars-Erik Nykvist.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.