_AMK7637
Foto: Alexander Kenny.

Att fota trädgårdar från luften är inte att betrakta som kameraövervakning. Det slog Förvaltningsrätten i Malmö fast i en ny dom i måndags.

En fotograf i Skåne förbjöds i januari att fotografera trädgårdar i kommersiellt syfte från luften med en drönare. Det enligt ett beslut från Länsstyrelsen i Skåne.

Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten i Malmö som nu gett fotografen och rätt. I den nya domen skriver Förvaltningsrätten att kameran inte är att betrakta som ”varaktigt uppsatt” och därmed faller den inte heller under kameraövervakningslagen.

– Det innebär inte att det är fritt fram för fotografering med drönare, säger chefsrådmannen Ulrika Geijer. Dels krävs andra typer av tillstånd för att använda drönare.

I nästa nummer av MäklarVärlden, som kommer ut 29/5, bjuder vi på ett reportage om drönare. Vi har pratat med en mäklare som använder tjänsten, en fotograf som fotar med hjälp av drönare, samt Datainspektion om vilka tillstånd och regler som gäller. 

 

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.