GävleDen 15 april var sista ansökningsdag till utbildningar med start hösten 2015.  Nationellt minskar ansökningarna med drygt en procent jämfört med förra året. Högskolan i Gävle hör dock till dem som ökar.

Siffror från Universitets- och högskolerådet visar att 5415 har sökt utbildning vid Högskolan i Gävle som sitt förstahandsval och det är en ökning med drygt åtta procent jämfört med förra året.

Maj-Britt_Gävle
Maj-Britt Johansson, rektor på Högskolan i Gävle.

– Det visar att våra utbildningar är mycket efterfrågade. Fantastiskt också att vårt ekonomprogram kvalar in på plats 20 bland programmen med flest förstahandssökande i hela landet, säger rektor Maj-Britt Johansson. 

Bland de som ökar mestFör universitet och lärosäten med blandat utbildningsutbud hamnar Högskolan i Gävle på andraplats, bland de som ökar mest när det gäller förstahandssökande till program, efter Örebro universitet.

– Här kommer återigen ett kvitto på styrkan hos Högskolan i Gävle. Vi har under flera år varit Sveriges näst mest populära högskola efter Malmö högskola men nu går vi framåt ytterligare.

När antalet förstahandssökande till program minskar på majoriteten av landets universitet och högskolor går Högskolan i Gävle mot strömmen och ökar.

Populäraste programmen

De mest sökta programmen i Gävle är utbildningar till ekonom, lärare, fastighetsmäklare, kriminolog, socionom och sjuksköterska.

Tidigare i veckan presenterade regeringen att Högskolan i Gävle också får nya utbildningsplatser där fokus är på just förskollärare, lärare och sjuksköterska.

– Detta är mycket glädjande för vår region där behovet av välutbildade inom dessa områden är stort. Bra att man nu har insett att medlen till högre utbildning behöver öka och inte minska, säger Maj-Britt Johansson.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.