Wallet  moneyFyra av tio svenska hushåll kommer som en direkt effekt av amorteringskravet inte att vilja belåna sig till mer än 50 procent av bostadens köpeskilling. Det betyder att en betydande del av efterfrågan på dyrare bostadsobjekt kan komma att försvinna i höst.

Detta visar SBAB:s undersökning Bolånet & Amorteringen del två som baseras på en enkät som SBAB låtit CINT/Snabba Svar genomföra 12 till 18 mars 2015. I undersökningen har 1033 personer i åldern 20-80 år svarat. Hela undersökningen publiceras på sbab.se idag.

Amorteringskravet kommer när det införs den 1 augusti att innebära att ett hushåll som köper ett genomsnittligt småhus i Storstockholm och är belånade till 85 procent, enligt bolånetakets maxgräns, tvingas amortera drygt 7 500 kronor per månad. Genomsnittet i hela landet är drygt 4 200 kronor per månad. Vår undersökning visar att många kommer att rygga för dessa utgifter. Konsekvensen är rimligen att bostadsköpare kommer att fokusera på billigare objekt som innebär lägre belåningsgrader och lägre amorteringsbelopp.

pressmeddelande_150401

– Att så pass många hushåll kommer att undvika belåning över 50 procent av bostadens pris antyder att bostadsmarknaden kan komma att se annorlunda ut i höst med lägre omsättning, ändrad efterfrågesammansättning och minskat pristryck i de dyrare segmenten, säger Tor Borg, chefsekonom SBAB.

Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.