Lars_ErikNykvist-FAstbyrån
Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

– De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar att priserna på bostäder fortsätter att stiga relativt kraftigt. En faktor som eldar på marknaden är de kommande amorteringskraven, kommenterar Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

På riksnivå visar siffrorna en uppgång på fem procent för bostadsrätter och två procent för villor den senaste månaden. På tre månader har bostadsrätter gått upp åtta procent medan villor stigit med fem procent.

Priserna stiger i Stockholm

Pia_Lotta
Pia-Lotta Svensson, fastighetsmäklare Fastighetsbyrån Södermalm.

Priserna på bostäder i Stockholm stiger relativt kraftigt på en och tre månader. Kvadratmeterpriset i centrala Stockholm ligger nu för första gången på över 80 000 kronor per kvadratmeter.

– Priserna har fortsatt att gå upp den senaste månaden även om det inte är samma höga takt som tidigare. Innan Påsk var utbudet extremt lågt men har nu ökat något till en lite mer normal nivå. Nu väntar många på beslutet gällande amorteringskraven som kommer den sjuttonde april för att veta exakt vad som gäller. Framförallt yngre personer vill gärna förändra sitt boende innan amorteringskraven införs. Och få spekulanter tror på en nedgång efter amorteringskraven har införts, säger Pia-Lotta Svensson, fastighetsmäklare Fastighetsbyrån Södermalm.

Kraftig prisuppgång i Göteborg

Robert Laigar
Robert Laigar, mäklare på Fastighetsbyrån i Örgryte.

Göteborgsområdet visar upp kraftiga prisökningar de senaste månaderna. Till exempel har bostadsrättspriserna i centrala Göteborg gått upp tio procent på tre månader.

– Siffrorna för Göteborg stämmer gott med hur marknaden upplevs. Utbudet är på samma nivå som tidigare år vid den här tiden på året. Frågan om förhandsbud från köparna är fortsatt mycket vanlig. Dock är det relativt många säljare som tackar nej och vill att försäljningen sker enligt tänkt tidplan. Frågan kring amorteringskravet dyker upp oftare och oftare från både säljare och köpare. En del säljare som påskyndar sin försäljning för att hinna sälja före första augusti, säger Robert Laigar, mäklare på Fastighetsbyrån i Örgryte. 

Även i Malmö ökar priserna

Maria Tillgren
Maria Tillgren, mäklare på Fastighetsbyrån Malmö.

Priserna på bostäder i Malmöområdet går upp en till två procent den senaste månaden och tre till fem procent på tre månader, enligt de senaste siffrorna.

– Utbudet är fortsatt lågt. Senaste veckan har vi noterat en ökning av utbudet med cirka tio procent, kanske till följd av att säljarna nu känner att marknaden är bra och att man vill göra affär innan nya amorteringskrav träder i kraft. Vi har gott om besökare på visning och på de flesta bostäder blir det budgivning. De centrala delarna är populärast, men även i ytterområdena är det relativt snabba försäljningar. I och med det låga utbudet har vi även sett en större efterfrågan på nyproduktion, säger Maria Tillgren, mäklare på Fastighetsbyrån Malmö.

Ta del av fullständig statistik på maklarstatisk.se

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.