hakan-hellstrom-maklare-kalmar-svensk-fastighetsformedling
Håkan Hellström, ordförande för Svensk Fastighetsförmedling Franchisetagareförening.

Swedbank Franchise AB har idag kommit överens med DNB Bank om att Swedbank Franchises förvärv av Svensk Fastighetsförmedling AB går tillbaka. Merparten av franchisetagarna i Svensk Fastighetsförmedling förvärvar samtidigt Svensk Fastighetsförmedling och tecknar samarbetsavtal med Swedbank AB.

– Vi har en längre tid velat köpa tillbaka Svensk Fastighetsförmedling och genom denna affär har vi nått detta mål. Med hjälp av ett gott samarbete med Swedbank, entreprenörernas drivkraft och medarbetarnas erfarenhet kommer vi med närhet till kunderna att skapa det bästa för säljare och köpare, säger Håkan Hellström, VD för Mellersta Förmedlingsbolaget AB och styrelseordförande för Svensk Fastighetsförmedling Franchisetagareförening.

Stoppades i tingsrätten

I december 2013 förvärvade Swedbank Franchise samtliga aktier i Svensk Fastighetsförmedling från DNB Bank. Förvärvet förbjöds av Stockholms tingsrätt den 17 december 2014. Swedbank Franchise överklagade domen till Marknadsdomstolen som nu på begäran av Swedbank Franchise och Svensk Fastighetsförmedling avskrivit målet då köpet återgår i sin helhet.

– Vi tycker att det är bra att de cirka 190 franchisetagarna blir ägare. Då kommer det här vara en oberoende aktör från Swedbank, säger Konkurrensverkets chefsjurist Per Karlsson till Dagens Industri.

Samarbetsavtal

Swedbank och Svensk Fastighetsförmedling har dessutom träffat ett samarbetsavtal.

– Vi är glada över den här lösningen som är bra för fastighetsmäklarmarknaden och som dessutom ger ett positivt resultat, om än med ett mindre belopp. Franchisetagarna i Svensk Fastighetsförmedling blir nu en stark samarbetspartner till oss. Det kommer att ytterligare bredda vårt nätverk med mäklare vilket kommer att gynna våra kunder, säger Cecilia Hernqvist, kommunikationsdirektör på Swedbank.

Köper aktier i Hemnet

Samtidigt har Swedbanks dotterbolag, Fastighetsbyrån idag köpt nio procent av aktierna i Hemnet Sverige, och kommer därefter att äga 34 procent av aktierna i Hemnet. Konkurrensverket har inget att invända mot förvärvet av aktierna i Hemnet.

– Det har vi inte haft någon invändning emot, säger Per Karlsson på Konkurrensverket till Dagens Industri.

Fastighetsbyrån har idag även träffat ett optionsavtal som ger rätt att förvärva ytterligare åtta procent av aktierna i Hemnet. Ett eventuellt optionsutnyttjande kommer endast att ske i vidare försäljningssyfte.

 

Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.