SpanienUnder 2014 steg de spanska bostadspriserna med 1,8 %, visar nya siffror från INE. Det är första gången på sex år som priserna stiger på årsbasis. Siffrorna visar en uppgång för tredje kvartalet i rad.

DanielNilsson_fastb
Daniel Nilsson, Fastighetsbyrån.

– För första gången på sex år ser vi stigande bostadspriser i Spanien. Som förutspått drivs prisökningen av storstad samt de områden där den utländska efterfrågan är betydande. Den största ökningen ser vi i Madrid (+2,9 %), Barcelona/Costa Brava (+2,2 %) och på Costa Blanca (+2,8 %). Det extremt låga ränteläget i norra Europa parat med låga spanska fastighetspriser gör att den spanska bostadsmarknaden återigen är ett attraktivt investeringsalternativ för såväl företag som privatpersoner, säger Daniel Nilsson, Regionchef Utland för Fastighetsbyrån.

Prisutveckling 2014

Kvartalsrapporten från Instituto Nacional de Estadísticas (INE) som släpptes 9 mars visar att de spanska bostadspriserna i genomsnitt steg med 1,8 % under 2014. Under Q4 steg priserna med 0,2 %, och det är tredje kvartalet i rad som de spanska bostadspriserna ökar. På helåret 2014 stiger priserna på samtliga kustmarknader.

– Vi har länge sett bland våra svenska kunder att drygt två tredjedelar väljer begagnat framför nyproduktion och nu bekräftar också totalmarknaden denna fördelning. Förklaringen ligger såklart i att antalet byggstarter sjunkit dramatiskt under flera år, men också att prisanpassningen på begagnat många gånger skett snabbare, säger Daniel Nilsson.

Kort ur rapporten:

  • Costa Blanca, vid sidan av Madrid och Barcelona, uppvisar störst prisökning.
  • Under Q4 ökar antal bostadsköp i Spanien med 7,3 %. Ökningen drivs av begagnatmarknaden som fortsätter att växa och nu utgör 70 % av totalmarknaden. Kustmarknaderna, som drivs av utländska köpare, ökar mest.
  • Bland de utländska köparna är skandinaverna näst största gruppen, och under 2014 beräknas svenska köp i Spanien ha ökat med 29,7 %.
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.