hyreshusDen goda utvecklingen på den kommersiella fastighetsmarknaden har drivit upp priserna till nivåer som gör det svårt att hitta köpvärda objekt, det skriver Fastighetsägarna. Hälften av landets fastighetsägare lägger därför sina köpplaner på is för 2015, trots att köpviljan finns. Det visar Fastighetsägarna Sveriges senaste Sverigebarometer.

2014 var ett bra år då kommersiella fastigheter till ett värde av närmare 160 miljarder fick nya ägare. Hela 82 procent av landets fastighetsägare är nöjda med lönsamhetsutvecklingen

– Det som drivit på utvecklingen är kombinationen av låga räntor, brist på bra investeringsalternativ och en positiv utveckling av vakanser och hyror. Dessutom har tillgången till finansiering fortsatt att förbättras, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen till Fastighetsägarna.

Tomas_Ernhagen_150x200
Tomas Ernhagen.

Det mesta pekar på att 2015 blir ännu ett bra år. Räntorna lär bli fortsatt låga och Sveriges ekonomi förväntas växa i hyfsad takt. En klar majoritet av landets fastighetsägare räknar därför med oförändrade eller lägre vakanser. Den största optimismen finns i Stockholm och Göteborg. Cirka hälften av landets fastighetsägare tror att lönsamheten kommer att öka ytterligare och att de kommer att behöva nyanställa.

– Det finns också ett stort intresse för att köpa fastigheter, men många upplever nu att priserna har drivits upp för mycket. Bristen på köpvärda objekt gör att hälften av fastighetsägarna i enkäten inte tror att det blir några köp under 2015. Det kan vara en signal om att köptoppen nåddes förra året, säger Tomas Ernhagen.

Fastighetsägarnas Sverigebarometer är en enkät som omfattar 500 av landets fastighetsägare.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.