Stefan_Attefall_Bostadsminister
Stefan Attefall (Kd), tidigare bostadsminister.

Finansinspektionens kommande amorteringskrav riskerar att drabba nyproduktionen av bostäder, det befarar den tidigare bostadsministern Stefan Attefall. Han anser att FI har gjort allvarliga fel i utformningen av reglerna, något han skriver om på Dagens Industris debattsida.

– För det första skiljer FI inte på lån till finansiella transaktioner – handel med befintliga fastigheter – och lån till reala investeringar – nyproduktion. Att ha samma kreditbegränsningar (bolånetak och amorteringskrav) på nyproduktion som på handel med befintliga fastigheter är olämpligt, skriver Stefan Attefall och den tidigare statssekreteraren Ulf Perbo på Dagens Industris debattsida.

Riskerar dämpa nyproduktion

Snabbt växande skuldsättning för lån till befintliga fastigheter är negativt, men för samhällsekonomin är ökade lån till nyproduktion något positivt. FI:s förslag riskerar att dämpa nyproduktionen, och därmed förvärras de svenska problem, argumenterar de i debattartikeln.

– Med låga reala investeringar (nya bostäder) skapar Riksbankens lågräntepolitik större oönskade prisökningar på befintliga fastigheter. Eftersom det låga utbudet är en viktig faktor bakom prisökningarna och skuldsättningen förvärras långsiktigt det problem som åtgärderna ska lösa, anser Attefall och Perbo som varnar för stora samhällsekonomiska problem.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.