Piggy bankTre av tio bostadsspekulanter i de tre storstadsregionerna uppger att amorteringskravet kommer att påverka valet av ny bostad. Varannan som påverkas uppger att de kommer att köpa en billigare bostad än vad som tidigare var tänkt och var femte tvingas skjuta upp sin flytt på grund av amorteringskravet. Det visar Bjurfors Spekulantbarometer som baseras på svar från 5033 personer som planerar att byta bostad under 2015.

Undersökningen visare vidare att 41 procent av bostadsspekulanterna uppger att olika kostnader som är kopplade till en flytt utgör hinder mot att byta bostad. När dessa spekulanter listar vilka kostnader som utgör hinder svarar 46 procent amorteringskrav. Det är bara reavinstskatten som uppges vara ett större hinder.

Nya kostnader påverkar

Ola_L_Bjurfors
Ola Lundqvist, VD för Bjurfors Sverige.

– Efter år av prisuppgångar och nya regleringar på marknaden är kostnaderna kring en flytt betydande hinder för många som vill byta bostad. De som bott i en villa eller bostadsrätt under en längre tid har i många fall stora reavinstskatter att betala vid en försäljning, medan en bostadsköpare måste förhålla sig till stämpelskatter, pantbrevsavgifter, bolånetak och nu amorteringskravet. En konsekvens av detta blir en minskad rörlighet och därmed ett minskat utbud på marknaden, säger Ola Lundqvist, VD för Bjurfors Sverige.

Enligt spekulanterna kommer amorteringskravet leda till att många kommer att köpa en billigare bostad än vad de tänkt sig. Näst efter det anger spekulanterna att de måste se över finansieringen av det framtida bostadsköpet. Att behöva skjuta upp köpet av en ny bostad kommer på tredje plats.

– Amorteringskravet har en sund effekt eftersom köpare agerar mer försiktigt ekonomiskt, men det gör också att människor bor kvar i dåligt anpassade bostäder, kommenterar Ola Lundqvist.

Fakta från Bjurfors Spekulantbarometer:

  • 41 procent anser att kostnader kopplat till en flytt är hinder mot att byta bostad
  • 19 procent av alla upplever att amorteringskrav är ett hinder för att byta bostad
  • 30 procent svarar att det kommande amorteringskravet påverkar deras val av ny bostad
Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.