fjällstugaMinst två miljoner personer kommer att åka till fjällen under vintern. Majoriteten av dessa hyr sitt boende. Ett av fem hushåll är dock intresserade av att köpa fritidhus i fjällen, samtidigt som marknadsläget på fritidshusmarknaden är starkt med stigande priser, lågt utbud. Det visar SBAB:s rapport ”Skidor och fjällstugor 2015”.

­– Intresset för aktiv semester har ökat och svenska fjällen lockar på vintern. Mer än 2 miljoner besökare väntas i år vilket ställer krav på att det finns boende tillgängligt, säger Tor Borg.

Två av tio hushåll säger att de tänker åka till fjällen under vintersäsongen 2014/15, två tredjedelar tänker inte åka, 14 procent svarar kanske. Det innebär att mellan 2 och 3,4 miljoner personer kommer att vinterturista i svenska fjällen i år. Fler män än kvinnor, fler yngre än äldre och fler från norra delarna än från södra delarna av landet kommer att åka.

Nästan sex av tio hyr sitt boende vid fjällbesöken. Resten fördelar sig jämnt mellan att bo i egen stuga, bo i lånat boende, bo på hotell/vandrarhem och bo på annat sätt.

Många vill äga

Andelen hushåll som äger ett fjällnära boende är 6 procent. Nästan 20 procent av hushållen är dock intresserade av att köpa ett fjällboende. Återigen är det vanligare att män äger eller vill äga. Intresset är också större bland yngre än bland äldre.

Tor BorgI de fem största vinterturistkommunerna finns det drygt 28 000 fritidshus. Snittpriserna på fritidshus i dessa kommuner har stigit med drygt 50 procent sedan 2007 och låg i fjol på nästan 2 miljoner kronor i Malung-Sälen, där priserna var högst, och nästan 1 miljon kronor i Älvdalen, som hade de lägsta priserna.

Utbudet av villor och bostadsrätter till salu i de fem kommunerna har under inledningen av 2015 varit det lägsta på mer än fyra år, enligt uppgifter från Hemnet. Bara sedan inledningen 2014 har utbudet minskat med drygt 40 procent.

– Marknaden för fritidshus och även andra bostäder i fjällvärlden verkar bli allt hetare. Stadigt stigande priser, ett snålt utbud och ett ökande köpintresse bör vara en signal för både byggare, investerare och de som vill hyra ut att det finns efterfrågan att fylla, säger Tor Borg.

Om rapporten

Rapporten bygger på en enkätundersökning där 1046 personer bland annat tillfrågats om deras planer på fjällbesök, hur de bor vid fjällbesök, om de är intresserade av att skaffa ett eget fritidshus i fjällen. Enkätundersökningen har kompletterats med information om marknadsläget på fritidshusmarknaden i de fem största vinterturistkommunerna från SCB, Mäklarstatistik och Hemnet.

 

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.