LinneAguera_BlocketEnligt en ny undersökning är det personkemin som främst avgör valet av mäklare. För att ta reda på vilka säljargument som fungerar bäst lät Blocket göra en Sifo-undersökning hos svenska folket.

– Att många väljer mäklare utifrån främst personkemi är ju inget man som mäklare kan påverka. Därför var vi intresserade av de faktorer som faktiskt går att påverka och hur vi på Blocket Bostad kan göra för att stötta mäklare vid intagsmöten. Det framgår i resultatet att nästan var tredje bostadssäljare väljer mäklare utifrån bevisad framgång, säger Linnea Aguera pressansvarig hos Blocket Bostad.

Som mäklare är det bra att berätta som tidigare försäljningar och rutin, men tänk även på att ge bevis på din kännedom om området. Kännedom hamnar nämligen högst upp på vad bostadssäljare värderar hos sin mäklare. På tredje plats handlar det om bevisad framgång i tidigare försäljningar.

50 procent letar 

Enligt undersökningen vet 26 procent redan innan vilken mäklare man vill använda, om man tittar på hela riket, medan 46 procent letar runt först och väljer mellan olika. I mätningen utmärker sig Stockholms län där 55 procent letar runt och väljer mellan olika och i Jönköpings län där hela 61 procent väljer runt.

– Det är intressant att nästan varannan vill ha en mäklare som utöver bostaden även kan sälja in området till spekulanter. Läget sägs ju vara viktigast och då vill man förstås att mäklaren kan berätta om exempelvis kulturellt utbud, närhet till kollektivtrafik och shopping, träningsmöjligheter och samlingspunkter för barn och föräldrar.

Bostad_infografik_val_mäklare_1.0_digital

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.