_MG_4302_1_lowBostadsmarknaden präglas av fortsatt stabila prisuppgångar, en förväntad säsongstypisk nedgång för bostadsrätter har uteblivit. Både villa- och bostadsrättspriserna har gått upp en procent den senaste månaden. Senaste tremånadersperioden har bostadsrätterna stått still medan priset på villor ökat med en procent. Årstakten på plus nio procent upprätthålls av både villor och bostadsrätter. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

– Prisuppgångarna gör nu att bostadsrättspriserna nu ökat med 31 procent de senaste tre åren och villor med 18 procent. Genomsnittspriset på en villa i Riket var under januari 2 651 000 och bostadsrätter kostade i snitt 32 000 kronor per kvadratmeter, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Vi ser att intresset för bostäder ligger på en ovanligt hög nivå för den här tiden på året. Förra veckan noterade Hemnet 2,2 miljoner unika besökare vilket var 13 procent högre än samma tidpunkt 2014. Samtidigt är utbudet av villor och bostadsrätter på historiskt låga nivåer. Utbudet av bostäder tenderar att öka stegvis under våren fram till slutet av maj och början av juni, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.