MäklareSex procent av svenska folket har högt förtroende för fastighetsmäklare, vilket är en nedgång från åtta procent våren 2013, enligt en undersökning från Fastighetsbyrån. Yrkesgrupper med lägre förtroende än mäklare är politiker, fondförvaltare och bilhandlare. Läkare och poliser toppar listan med högst förtroende. Den nya undersökningen visar även att svenskar ser mäklare som en driven, social, rik, 35-årig, medelsnygg, medelsmart man med traditionella kläder och BMW.

Politiker i botten – läkare i toppen

I förtroendebotten ligger politiker och bilhandlare som endast tre procent av svenskarna har högt förtroende för. I toppen ligger läkare med 52 procent, något lägre än 2013, och poliser med 50 procent, något högre än 2013.

– Det är ett lågt förtroende för mäklare och det är även tråkigt att det sjunker. Hög kvalitet och nöjda kunder är avgörande för vår bransch där rekommendationer är avgörande. Därför arbetar vi hela tiden för att bli bättre vilket borde öka förtroendet. Att förtroendet nu sjunker tror jag beror på marknaden vi haft senaste året med väldigt högt tempo och stigande priser. Det kan leda till frustration och missnöje. Men i en sådan situation blir det ännu viktigare att vi agerar på ett sätt som gör våra kunder trygga och nöjda, säger Lars-Erik Nykvist, vd för Fastighetsbyrån.  

Flest ser en man

Fastighetsmäklare har relativt lågt förtroende hos den svenska allmänheten. Men när man frågar mäklarnas kunder direkt ser det annorlunda ut. Branschen får relativt bra betyg jämfört med andra branscher, till exempel i Svenskt Kvalitetsindex.

I undersökningen ställdes även frågor om vad man associerar med en mäklare. När svenskarna visualiserar en mäklare framför sig ser de en man som är mellan 30 och 39 år. Han är medelsnygg med en traditionell, men ändå trendig, klädstil. Mäklaren tjänar mer än genomsnittet men har ett IQ som gemene man. Han transporterar sig med bil, oftast en BMW, och är driven, social och pratglad.

– Det finns en nidbild av mäklare som i alla fall delvis är förlegad och felaktig. Till exempel har vi en nu majoritet kvinnliga mäklare och det är mycket fler kvinnor än män på mäklarutbildningarna. Sedan kan vi se att de som faktiskt anlitar mäklare får en annan bild och oftast är nöjda. Branschen får höga kundbetyg jämfört med många andra branscher. Det är bra men vi kan fortfarande göra mycket för att bli bättre och visa upp hur det egentligen är, fortsätter Lars-Erik Nykvist.

Förtroende för olika yrkesgrupper:

  • Läkare 52 % (55 %)
  • Poliser 50 % (47 %)
  • Advokater 22 % (22 %)
  • Banktjänstemän 18 % (22 %)
  • Hantverkare 14 % (17 %)
  • Journalister 9 % (8 %)
  • Fastighetsmäklare 6 % (8 %)
  • Fondförvaltare 4 % (4%)
  • Politiker 3 % (4 %)
  • Bilhandlare 3 % (4 %)

 Resultat från februari 2013 inom parentes.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.