pil-positivIntresset för bostäder mätt i antal unika besökare på Hemnet har aldrig varit större för den här tiden på året. Under vecka fyra i år var 2 116 000 unika besökare inne och letade bostäder på Hemnet. Det var elva procent fler än samma vecka förra året.

Staffan_TellSamtidigt ligger utbudet för både villor och bostadsrätter på rekordlåga nivåer. Utbudet är det lägsta sedan Hemnet började föra statistik 2008. Vecka fyra i år var antalet villor 29 procent lägre än samma tidpunkt förra året. Motsvarande siffra för bostadsrätter var 19 procent lägre.

En viktig förklaring till att utbudet är lågt är att bostäderna säljs allt snabbare. Sedan 2012 har antalet dagar som bostäder ligger ute på Hemnet innan försäljning minskat med 20 procent.

– Diskussionen om amorteringskrav och minskat ränteavdrag har hittills inte minskat intresset för bostäder. Kombinationen av hög efterfrågan, låga räntor och lågt utbud talar för fortsatt stigande priser under året, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.

 Antal unika besökare  2015 (v.4)  Förändring 1 år
Total trafik 2 116 169 +11%
 Utbud  2015 (v.4)  Förändring 1 år
Villor 8204 -29%
Bostadsrätter 5879 -19%
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.