Pasha_Sabouri
Pasha Sabouri, vd för Notar och ordförande för FMF.

I går kom Stockholms tingsrätt dom i målet mellen Konkurrensverket och Swedbank/svensk Fastighetsförmedling. Och man gick på Konkurrensverkets linje, och förbjuder den företagskoncentration som uppkom i och med köpet.

– Domen var till viss del väntad, med tanke på tongångarna den senaste tiden. Men jag tror inte att det sista ordet är sagt ännu, Swedbank kommer nog att överklaga domen till Marknadsdomstolen. För att ge en djupare analys av betydelsen för branschen krävs en ordentlig genomläsning av domen, säger Pasha Sabouri vd för Notar och ordförande för FMF, på FMFs nyhetssida.

Flera från branschen har kommenterat domen under gårdagen. HusmanHagberg välkomnar tingsrättens dom och får bifall av Widerlöf & Co.

LennartHagberg_HusmanHagberg
Lennart Hagberg, vd för HusmanHagberg.

– På vissa orter i landet riskerade affären att leda till nära nog en monopolsituation på bostadsmarknaden lokalt. I grunden ser vi på HusmanHagberg att domen och Konkurrensverkets agerande varit bra för konsumenterna. Vi anser att en bank inte ska ha ett så pass stort inflytande i bostadsaffären. Det gynnar inte konsumenten som till exempel riskerar att tvingas betala för höga mäklararvoden, säger Lennart Hagberg vd hos HusmanHagberg.

Tomas Widerlöv är överraskad över domen, men menar att det är en fördel för konsumenterna.

TomasWiderlöv
Tomas Widerlöv, vd för Widelöv & Co.

– I Uppsala, där vi verkar, har Fastighetsbyrån och Swedbank tillsammans omkring 30 procent av marknaden och en sammanslagning av varumärkena skulle inte betyda så mycket. Här finns ju många andra starka aktörer. Men på vissa små orter skulle det bli förödande för konkurrensen om en mäklarkedja försvann, säger Tomas Winderlöv, vd för Widerlöv & Co.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.