ostermalm-imgI september 2014 kostar en bostadsrätt i centrala Stockholm i genomsnitt drygt 72 569 kronor per kvadratmeter. Alla stadsdelar i innerstaden har genomsnittspriser över 70 000. Och j u längre ut från innerstaden desto lägre blir kvadratmeterpriset.

– Det skiljer 47 730 kronor mellan högsta och lägsta genomsnittspriset i Stockholms län. Det är en mycket stor spridning, och det är bara positivt, säger Claudia Wörmann, analyschef för Svenska Mäklarhuset.

Stadsdelar

I topp ligger Vasastan/ Norrmalmsområdet, där kostar en bostadsrätt 76 093 kronor per kvadratmeter. Tätt följd av stadsdelen Östermalm, 75 672 kronor i genomsnitt.

Kungsholmen   70 220 kronor i genomsnitt

Södermalm       70 053 kronor i genomsnitt.

Alla stadsdelar har haft en generell prisökning på mellan 11 och 13 procent under det senaste året.

Förorterna

Ju längre ut från innerstaden desto lägre genomsnittliga kvadratmeterpriser.

Billigaste bostadsrätterna finns i Västerorts ytterförorter, där genomsnittspriser ligger på 28 36 3 kronor per kvadratmeter. I Söderorts ytterförorter ligger priset på 34 144 kronor.

Västerorts närförorter              45 060 kronor i genomsnitt.

Söderförorts närförorter          48 521 kronor i genomsnitt.

Priserna har i de olika områdena stigit med mellan 13 och 17 procent det senaste året.

– Innerstaden är ohotad etta när det kommer till priset på bostadsrätter. Vi har tullarna som en klar skiljelinje mellan innerstad och ytterstad. Samtidigt ser vi en kraftig procentuell ökning i många kranskommuner till Stockholm.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.