NY-bildUnder årets tredje kvartal hyrdes totalt 17 400 andrahandsbostäder ut i Sverige på Blocket Bostad. Det är cirka fem procent färre bostadstillfällen jämfört med samma period föregående år. Både i Göteborg och i Malmö minskar nu utbudet för andra kvartalet i rad jämfört med fjol, medan andrahandsbostäderna i Stockholm visar på fortsatt positiv utveckling. Snittpriserna i landet för olika lägenhetsstorlekar har ökat med mellan sju och 14 procent under fjolårets tredje kvartal jämfört med samma period i fjol.

I Stockholm ökade utbudet av uthyresbostäder med cirka sju procent under tredje kvartalet jämfört med samma period i fjol. Av de nära 3 000 andrahandsannonserna i Stockholm stod hyreslägenheter för cirka 43 procent varav den genomsnittliga ettan kostar närmare 6 200 kronor att hyra i månaden. Motsvarande bostadsrätt har en andrahandshyra på cirka 8 800 kronor. Totalt sett har månadshyran för en andrahandsetta ökat med två procent sedan föregående kvartal och är elva procent dyrare än för ett år sedan.

RobinSuwe_Blocket– Bostadssituationen i Stockholm blir allt tuffare för de som varken har fast jobb eller ekonomi för en kontantinsats. Då återstår andrahandsmarknaden där den stigande hyran på många platser i kommunen till och med överstiger månadskostnaden för en ägenderätt – dock utan samma trygghet eller chanser till avkastning, säger Robin Suwe, affärsområdeschef för Blocket Bostad.

Utbudet i Göteborg och Malmö minskar
I Göteborg backar andrahandsmarknaden för bostäder. Under årets tredje kvartal var utbudet 11 procent mindre jämfört med samma period i fjol. Samtidigt ökar hyresnivåerna där snitthyran för exempelvis ettor är 4 procent dyrare nu än vid samma tidpunkt ifjol. Även i Malmö har utbudet minskat med omkring 200 färre uthyresannonser under kvartal tre. Här är snitthyrorna relativt oförändrade mot i fjol.

En genomsnittlig enrummare i Sverige kostar idag närmare 4 800 kronor vilket är över 1 000 kr dyrare än för fyra år sedan.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.