Martin Andersson, generaldirektör, FinansinspektionenI tisdags sänkte Riksbanken för första gången reporäntan till noll procent. Vilket ger billigare lån för de som äger sin bostad. För att göra det mindre attraktivt för hushållen att skuldsätta sig vill Finansinspektionen vill man bland annat utfasa ränteavdraget.

– Det är mycket lättare att göra det nu, säger FIs generaldirektör Martin Andersson till Dagens Industri.

Lägre ränta kan leda till högre bostadspriser, då folk får råd att låna mer. Förutom striktare krav på amortering vill Finansinspektionen att Sverige gör sig av med ränteavdraget för att göra det mindre attraktivt för hushållen att ta lån.

– Det är mycket enklare att börja en utfasning eller en nedtrappning av ett ränteavdrag i en lågräntemiljö. Det är mycket lättare att göra det nu, säger Martin Andersson till Dagens Industri.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.