nr2_low
Foto: Riksbanken.

Bostadsbedragare har börjat kopiera texter och bilder från fastighetsmäklares annonseringar. Materialet läggs sedan ut på olika bostadssajter, såväl inom Sverige som på utländska sidor. Man begär sedan förskottsbetalning för olika kostnader, det rapporterar Polisen på sin nationella bedrägerisida.

Johan Nordenfelt på Erik Olsson Fastighetsförmedling AB, meddelar att bedragare på detta sätt kapat flera tidigare försäljningar de gjort. Skojarna har även skapat e-postadresser vilka baserats på de tidigare lägenhetsinnehavarnas personuppgifter, allt för att det hela ska se realistiskt ut. Falska annonser har lagts ut med adresser i olika stadsdelar i Stockholm och Göteborg.

Johan Nordenfelt tipsar om att ett kännetecken är att det används så kallat mäklarspråk i annonserna, dessutom är hyrorna i lägsta laget – dock inte uppseendeväckande billiga.

Som alltid bör man kontrollera adress, hyresvärd eller bostadsrättsförening. Dessutom är det klokt att förvissa sig om att det verkligen är innehavaren man har att göra med. Sök därför själv fram dennes telefonnummer och ring upp, speciellt om andra nummer anges i annonsen.

Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.