Lars_ErikNykvist-FAstbyrånJust nu är bostadsmarknaden i Sverige het med stigande priser och fördel för säljarna. Men hur har utvecklingen sett ut de senaste fem åren? Fastighetsbyrån har tagit fram siffror som visar att priserna på bostadsrätter har gått upp med 46 procent och priserna på villor med 15 procent.

– Sett över de senaste fem åren så är prisökningarna påtagliga. Inget län har haft prisnedgångar varken på villor eller bostadsrätter. Och trenden att bostadsrätter stiger mer än villor förstärks än mer. Endast ett fåtal kommuner har haft prisnedgångar på lägenheter medan det är vanligare på villasidan, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Största vinnarna

Boende i Norrbottens län är de största vinnarna med en uppgång på hela 198 procent på bostadsrätter och 42 procent på villor. Sämst utveckling ser man på villor i Skåne län där priserna endast gått upp med två procent. På kommunnivå är det invånarna i Piteå som haft störst värdeökning på sina bostadsrätter. Kiruna är den kommun där villorna stigit mest i värde.

För att få en bild av hur prisökningen på bostäder sett ut de senaste fem åren i olika regioner har Fastighetsbyrån bett Mäklarstatistik jämföra kvadratmeterpriser på villor och bostadsrätter januari till juli 2009 jämfört med samma period 2014. Siffrorna nedan visar procentuell ökning utifrån kvadratmeterpriser. Snittökningen i landet sedan 2009 är 46 procent på bostadsrätter och 15 procent på villor.

– Vi kan se uppgångar och nedgångar på både större och mindre orter. Självklart är det många faktorer, även lokalt på orten, som påverkar prisutvecklingen. Norrbottens län med framförallt Piteå och Gällivare, med relativt låga priser, sticker ut med de högsta procentuella prisökningarna. Samtidigt lyckas Stockholms län, med landets högsta priser, ändå ta sig in på topplistan på villasidan. Skåne län, med storstaden Malmö, har däremot lägst prisökning på både villor och bostadsrätter, fortsätter Lars-Erik Nykvist.

Länssiffror – Norrbotten i topp, Skåne i botten

Vinnare bostadsrätter, län Förlorare bostadsrätter, län Vinnare villa, län Förlorare villa, län
Norrbotten, + 198 % Skåne, + 13 % Norrbotten, + 42 % Skåne, + 2 %
Örebro, + 90 % Gotland, + 26 % Västerbotten, + 32 % Västmanland, + 7 %
Värmland, + 89 % Västmanland, + 26 % Uppsala, + 25 % Blekinge, + 7 %
Dalarna, + 83 % Blekinge, + 30 % Jämtland, + 25 % Örebro, + 10 %
Kronoberg, + 79 % Halland, + 37 % Stockholm, + 23 % Kronoberg, + 11 %

Kommunsiffror – Piteå & Kiruna vinnare, Åstorp och Markaryd förlorare

Vinnare bostadsrätter, kommun Förlorare bostadsrätter, kommun Vinnare villa, kommun Förlorare villa, kommun
Piteå, + 249 % Åstorp, – 41 % Kiruna, + 78 % Markaryd, – 24 %
Gällivare, + 196 % Värnamo, – 6 % Ludvika, + 66 % Nordmaling, – 22 %
Vadstena, + 196 % Helsingborg, – 1 % Kramfors, + 65 % Laxå, – 22 %
Habo, + 193 % Burlöv, 0 % Luleå, + 62 % Grästorp, – 20 %
Kiruna, + 189 % Bollnäs, + 4 % Gällivare, + 50 % Dals-Ed, – 18 %

Fakta

Siffrorna är framtagna av Mäklarstatistik och jämför kvadratmeterpriser (median) på alla bostadsförsäljningar gjorda jan-juli 2009 med samma period 2014. Det är den procentuella ökningen som redovisas. De kommuner som haft färre än tio försäljningar under någon av perioderna är borttagna. Mäklarstatistiks siffror grundar sig på ca 70 % av alla försäljningar av bostäder som görs genom fastighetsmäklare.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.