SpanienKvartalsrapporten från Instituto Nacional de Estadísticas (INE) som släpptes åttonde september visar att de spanska bostadspriserna i genomsnitt steg med 1,7 procent under andra kvartalet 2014 jämfört med första kvartalet 2014. På ett år, andra kvartalet 2014 jämfört med andra kvartalet 2013, stiger priserna i Spanien med 0,8 procent, vilket är första gången sedan 2008. Begagnade bostäder stiger med 0,2 procent och nyproduktion med 1,9 procent.

– Man kan prata om ett trendbrott. Priserna har stigit under kortare perioder tidigare men aldrig på både kvartals- och årsbasis som nu. INEs siffror visar att priserna stiger över hela landet under Q2, med undantag för vissa delar av norra Spanien. De största ökningarna ser vi på Costa Blanca och Kanarieöarna där den utländska efterfrågan är betydande. Nyproducerade bostäder stiger på tolv månader, men under årets andra kvartal är det främst begagnade bostäder som stiger i värde. Denna prisökning drivs av att antalet köp på begagnatmarknaden ökar, säger Daniel Nilsson, regionchef för Fastighetsbyrån i Spanien.

Sammanfattning av rapporten:

  • Nya siffror visar att de spanska bostadspriserna i genomsnitt steg med 1,7 procent under andra kvartalet jämfört med första kvartalet 2014.
  • På ett år stiger priserna i Spanien med 0,8 procent. Det är första gången sedan 2008 som priserna stiger på årsbasis.
  • Nyproducerade bostäder stiger på 12 månader men under årets andra kvartal är det främst begagnade bostäder som stiger i värde.
  • Sedan 2007 så är prisminskningen runt 50 procent på vissa av de populära semesterorterna som Costa Brava och Costa del Sol. Mallorca går däremot mot trenden, där priserna stiger för andra året i rad.
  • Under andra kvartalet sjunker antal bostadsköp i Spanien med 5,5 procent. Försäljningen av nyproducerat sjunker kraftigt medan begagnatmarknaden fortsätter att öka i antal försäljningar. Kustmarknaderna, som drivs av utländska köpare, ökar mest.
  • På 12 månader beräknas svenska köp i Spanien ha ökat med 49 procent.
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.