Hemnet
Foto: Richard Hammarskiöld.

Intresset för nyproducerade bostäder har ökat med 21 procent jämfört med föregående år. Samtidigt finns det fyra procent fler nyproduktionsobjekt till salu jämfört med 2013. Det visar en ny sammanställning genomförd av Hemnet.

– Det är tydligt att intresset för nyproduktion är större på bostadsmarknaden. Det är verkligen säljarens marknad på många håll just nu med snabba försäljningar och hetsiga budgivningar. En förklaring till att fler upptäcker nyproduktion kan vara att nyproduktion har fasta priser och en mer förutsägbar försäljningsprocess som tar månader snarare än dagar, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

Under augusti månad i år genererade nyproduktionsobjekt på Hemnet drygt en 1,1 miljoner klick på Hemnet. Det var 21 procent högre jämfört med samma period året innan.

Staffan_Tell
Staffan Tell, Hemnet.

– Trenden för utbudet av nyproducerade bostäder går mot strömmen. Det har nämligen ökat samtidigt som utbudet för befintliga bostadsrätter och villor är betydligt lägre än förra året, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

Under andra halvåret i år har utbudet för befintliga, icke nyproducerade, bostadsrätter varit mellan 20 och 27 procent lägre jämfört med året innan. Trenden för nyproduktion är däremot en annan med ett utbud som är fyra procent högre än föregående år.

Intresse och utbud för nyproduktion
Mätvärde 2014 2013 Förändring
Antal klick nyproduktionsobjekt(1 – 31 augusti) 1 110 702 914 769 +21%
Nyproduktionsobjekt(v. 33) 7870 7587 +4%
Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.