Claudia,mäklarhusetDet ovanligt låga utbudet av bostäder till salu består. Vecka 34 fanns det totalt 13 641 villor till salu i Sverige, förra året under samma vecka fanns det 18 349 villor till salu, alltså 4 708 färre i år. Antalet bostadsrätter till salu var under samma vecka 8 237 stycken, förra året fanns det 9 656, vilket är 1419 färre.

– Man kan säga att det är säljarnas marknad idag, säger Claudia Wörmann, analyschef på Svenska Mäklarhuset.

Stockholms län

Vecka 34 fanns det 1 089 villor till salu i Stockholms län. Förra årets, samma vecka, fanns det 1 700 villor till salu. Under vecka 34 fanns det 2 399 bostadsrätter till salu i länet, förra året fanns det 2 825.

– Ett flyttbeslut triggas ofta igång av att livet förändras, man blir både fler och färre i en familj och vill anpassa bostaden efter det. Det finns en låsning på marknaden, ett litet utbud leder till att du inte hittar någon ersättningsbostad och därför avvaktar med din egen försäljning. Ett lågt utbud kortar ned förmedlingstiden och leder till ett ännu lägre utbud.

Statistiken är hämtad från Hemnet.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.