JohanVesterbergSödermalm är den stadsdel där flest Stockholmare vill bo, enligt en ny undersökning från Fastighetsbyrån. Stadsdelen rankas också högst på egenskaper som hipp, sprudlande, mångkulturell – och gayvänlig. Östermalm, där Pride-festivalen arrangerades i förra veckan, är Södermalms raka motsats. Kungsholmen och Vasastan ses som mellanmjölken, eller kanske den gyllene medelvägen.

– Jag är något förvånad över att stadsdelarna ändå skiljer sig så tydligt åt även om man kunde förvänta sig inriktningen. Stockholm följer samma mönster som många andra storstäder med vissa områden som attraherar fler kulturarbetare och hbtq-personer och ses som öppet och liberalt, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

Hur ser Stockholmarna själva på stadens olika stadsdelar? För att få svar på det har Fastighetsbyrån gjort en undersökning där 1000 invånare i Stockholms län svarat på frågor och rankat stadsdelarna utifrån olika egenskaper.

Södermalm ökar mest

Gotgatan_Stockholm_2005-09-02
Vy från Götgatan, på Södermalm i Stockholm.

Resultaten visar att flest, 39 procent, skulle välja Södermalm om de skulle bo i innerstan. Kungsholmen kom tvåa med 26 procent följt av Vasastan med 21 procent och Östermalm med 14 procent. Egenskaper där Södermalm tydligt rankar högst är hipp, kulturell, sprudlande, mångkulturell och bohemisk. Stadsdelen ses även som överlägset mest gayvänlig.

Södermalms motsats Östermalm rankar högts på lyxigt, snobbigt, lugnt, traditionellt, tråkigt och pampigt. Egenskaper där alla stadsdelar rankar lika är barnvänlighet och miljövänlighet. Alla stadsdelar rankar även väldigt högt på ”stigande bostadspriser”. 69 procent av Stockholmarna tycker att stigande bostadspriser stämmer väl in på Östermalm, Vasastan och Kungsholmen. Något fler, 71 procent, tycker det stämmer väl in på Södermalm.

– Hela innerstan är väldigt het just nu och de olika stadsdelarna har olika saker som lockar – inte minst Södermalm. Och gayvänligheten borde vara en faktor som påverkar bostadspriserna. Inte bara för att många hbtq-personer väljer att bo i områden som ses som gayvänliga. Utan även för att det ofta förknippas med faktorer som hippt, spännande, nyskapande, kulturellt – vilket även attraherar en bredare grupp. Se till exempel på New York med Chelsea och Meat packing och deras utveckling. Inte helt olikt Södermalm och till exempel SOFO och Hornstull, säger Johan Vesterberg.

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes av Reagera marknadsanalys på uppdrag av Fastighetsbyrån 7-14 juli 2014. Kartläggningen genomfördes via webbenkät till medlemmar i en webbpanel. Målgruppen är invånare i Stockholms län i åldrarna 20-74 år. Totalt deltog 1000 personer i undersökningen. Av dessa bor 85 procent utanför Stockholms tullar, två procent på Östermalm, sex procent på Södermalm, fyra procent i Vasastan/Norrmalm och tre procent på Kungsholmen.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.