RikardJosefsson_LansforsakringarNästan var tionde hushåll med bolån skulle behöva sälja sin bostad om ränteavdraget slopas. För ensamstående med barn är risken ännu högre för en försäljning om beslutet skulle gå igenom. Resultatet kommer från en färsk undersökning som Länsförsäkringar genomfört.

– Enligt Mäklarsamfundet har det de senaste åren i genomsnitt sålts omkring 150 000 bostäder per år. Ett slopande av ränteavdraget kan resultera i att ytterligare över hundratusen bostäder inom en snar framtid kan vara till salu, i värsta fall med ett betydande prisfall som konsekvens, säger Rikard Josefson, vd på Länsförsäkringar bank.

I Sverige äger omkring 70 procent av hushållen sin bostad och de har i genomsnitt en skuldkvot på 175 procent. Och när man tittar på hela bolånestocken, går enligt FI cirka 30 procent av lånen till hushåll med belåningsgrad över 75 procent. För att få bukt med en oroande bo- och lånemarknad har röster nu höjts för att ta bort ränteavdragen på 30 procent.

Klarar en månad

Drygt 15 procent av hushållen har enligt FIs senaste beräkningar mindre än 5 000 kronor kvar att leva på per månad. En tidigare undersökning Länsförsäkringar gjort visar också att var fjärde person i åldern 25–39 år – det vill säga människor som är mitt i karriären, familjebildande och livet, inte skulle inte klara sig mer än en månad utan inkomst.

– Om man istället sänker ränteavdraget till 20 procent av lånesubventionen kan man omvandla mellanskillnaden till en sparandesubvention. Trappa sedan ner ränteavdraget över en femårsperiod, det vill säga, sänk två procent per år och ersätt det med ett subventionerade sparande. Det skulle fungera som incitament för ett ökat sparande och kan hindra att man akut måste sälja sin bostad.

Om avdraget för ett lån på två miljoner kronor begränsas till 20 procent skulle den egna kostnaden ökar med 500 kronor i månaden, om räntan är tre procent. Men det tar hushållet sedan hem på det subventionerade sparande, då kostnaden för kapitalvinsten minskas.

Frågan som ställdes till hushåll med bolån. Det har förts diskussioner om att slopa ränteavdraget. Hur skulle det påverka dig? Jag skulle behöva sälja min bostad;

%

tabell

Om undersökningen

Totalt cirka 7 000 intervjuer bland Sveriges befolkning i åldern 16-65 år. Kvotering av intervjuer (300) per län och 2 000 – 3 000 på riksnivå. PFM Research är intervjubolag och undersökningen genomfördes i juni 2014.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.