Jens_MagnussonEn överväldigande majoritet av de svenska hushållen tror att bostadspriserna stiger under det kommande året, det visar SEBs nya boprisindikator. Även om andelen som tror på högre priser har minskat den senaste månaden, så är det marginellt, från 71 till 70 procent, samtidigt som gruppen som räknar med lägre priser har vuxit från sju till åtta procent.

– Riksbankens stora sänkning av reporäntan fick alltså inte Boprisindikatorn att lyfta ytterligare. En tänkbar förklaring är att räntorna redan är så låga att hushållen inte tror att ytterligare sänkningar har någon större betydelse, säger Jens Magnusson i ett pressmeddelande.

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens reporänta om ett år svarar de i genomsnitt att reporäntan då ligger på 0,45 procent, vilket är betydligt lägre än förra månadens nivå (0,84). Hushållen tror därmed att reporäntan om ett år kommer att ligga 20 punkter över dagens reporänta på 0,25 procent.

Undersökningen bygger på intervjuer med 1000 personer under perioden 29 juli till sjätte augusti.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.