Carina Berg. Foto: Daniel Ohlsson, Blixten & Co
Carina Berg. Foto: Daniel Ohlsson, Blixten&Co

Om svenskarna får välja vilken svensk kändis de skulle vilja bo nära på landet står det klart att tv-profilen Carina Berg är drömgrannen, därefter kommer hockeyproffset Henrik Lundqvist. I botten bland de rankade drömgrannarna återfinns bland annat Benjamin Wahlgren, Isabella ”Blondinbella” Löwengrip och Alexander Bard. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings Bobarometer.

Att Carina Berg hamnar i topp som svenskarnas drömgranne är kanske inte så konstigt med tanke på att hon framstår som både sympatisk, trevlig och rolig. Hon får gärna bli min granne, säger Dan Sjöholm på Svensk Fastighetsförmedling.

Grannar som man kommer bra överens med är en viktig komponent för en trevlig vistelse i fritidshuset. Svensk Fastighetsförmedling har i sin senaste Bobarometer frågat 1 271 svenskar om vilken svensk kändis de anser är drömgrannen på landet. Resultatet visar att Carina Berg hamnar i topp. Tv-aktuella Berg får nio procent av rösterna och främst är det kvinnorna som vill ha henne som granne, det svarar tio procent av dem. Carina Berg är även favorit i åldersgruppen 18-30 där 13 procent skulle vilja ha henne som granne.

Hockeyproffs på andra plats

Tvåa på listan kommer männens favorit – hockeyproffset Henrik Lundqvist. Sex procent av svenskarna svarar att de helst skulle se NHL-proffset som sin granne på landet. Bland männen är siffran åtta procent. Att Henrik Lundqvist är populär bland yngre personer i åldersgruppen 18-30 är tydligt. Elva procent av dem skulle vilja vara granne med honom i fritidshuset.

Även tv-personligheten Erik Haag går hem hos svenskarna – fem procent av dem vill bo bredvid honom på landet. En siffra som gör att han kvalar in på bronsplatsen.

– Att ha en bra relation med sina grannar är alltid viktigt, inte minst i fritidshuset där man kan behöva hjälp, har tid att umgås eller bara vill känna trygghet i att någon finns i grannhuset.

Titeln spelar ingen roll

Musikalartist, sångerska, bloggerska, musikproducent eller hiphopartist – undersökningen visar att det inte spelar någon roll vilken sorts kändis man är när det kommer till att vara svenskens drömgranne. Sist bland de rankade drömgrannarna kommer Benjamin Wahlgren, Anna Book, Isabella ”Blondinbella” Löwengrip, Alexander Bard och Ken Ring. Endast en procent vill ha dem som granne. Två procent skulle vilja ha statsminister Fredrik Reinfeldt i huset intill.

– Andelen av de som svarar att drömgrannen är någon annan än de föreslagna kändisarna ökar ju äldre de svarande är. Jag tolkar det som att man i stor utsträckning redan har sin drömgranne på plats – oavsett om grannen är kändis, rik eller bara en himla bra granne, avslutar Dan Sjöholm på Svensk Fastighetsförmedling.

Topp 5 –  drömgranne i fritidshuset:

Carina Berg

Henrik Lundqvist

Erik Haag

Anders Timell

Maria Montazami

Om Bobarometern
:

Bobarometern är genomförd under maj och juni 2014 i form av en webbenkät via undersökningsföretaget NORM. 1 271 personer deltog i undersökningen som är statistiskt säkerställd och riksrepresentativ, enligt undersökningsföretaget NORM Research & Consulting AB.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.