Skilsmassa_flyttarEnligt 75 procent av mäklarna är skilsmässa det vanligaste skälet till att man säljer sin villa, följt av åldersskäl (65 procent), enligt senaste Mäklarinsikt som Mäklarsamfundet presenterar idag. Den vanligaste orsaken till varför man köper en villa är tillökning i familjen (90 procent), att man ska flytta ihop med en ny partner (61 procent) eller att man har fått bättre ekonomi och vill byta upp sig, bedömer 32 procent av mäklarna.

̶  Vår enkät lyfter fram att det finns en mänsklig dimension i boendet som sällan finns med i debatten. Fastighetsmäklare möter människor i detta skede och lotsar dem genom förmedlingen steg för steg. Det minskar riskerna och ökar förutsättningarna för att både säljare och köpare ska känna sig nöjda och trygga med sin bostadsaffär, säger Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet.

Flyttar till villa 

IngridE81 procent av fastighetsmäklarna bedömer att tillökning är det vanligaste skälet till varför man säljer sin bostadsrätt och 53 procent av mäklarna bedömer att en skilsmässa är den vanligaste anledningen till att man behöver köpa en bostadsrätt.

̶  Fler tror på stigande priser och färre på sjunkande priser jämfört med de bedömningar som gjordes på fritidshusmarknaden i fjol. Det finns stora variationer mellan olika orter men överlag bilden är ljusare, säger Ingrid Eiken.

Mäklarinsikt:

Kommer ut varje kvartal. Den här undersökningen genomfördes mellan den 5 maj och 
den 2 juni bland Mäklarsamfundets medlemmar och besvarades av 1 067 fastighetsmäklare.

Huvudrapporten finns på www.maklarsamfundet.se.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.