Claudia,mäklarhusetSom vi skrivit om tidigare har Riksdagen godkänt regeringens lagförslag från i vintras om att det från och med andra juli 2014 ska bli tillåtet att bygga ett så kallat komplementbostadshus på den egna tomten utan att ansöka om bygglov.

– Det här är en glädjande öppning som förhoppningsvis kan underlätta för landets många unga som fortfarande saknar en egen bostad, att flytta hemifrån, säger analyschef Claudia Wörmann på Svenska Mäklarhuset.

En färsk rapport från SBAB visar att 36 procent av alla unga som köpte bostad 2012- 2014  behövde hjälp av medlåntagare för att kunna genomföra sitt köp.

– Till skillnad från andra grupper på bostadsmarknaden är kravlistan från landets unga mycket kort, en egen bostad är det vanligaste kravet, avslutar Wörmann.

De nya husen

Enligt den nya lagen får husen bli max 25 kvadratmeter stora med en taknockhöjd på fyra meter. Kravet är att huset är ett komplement till ett redan existerande en- eller tvåbostadshus som har bygglov. Och ska det byggas närmare än 4,5 meter från tomtgränsen krävs ett skriftligt medgivande från grannen och strandskyddet gäller även för de nya husen.

Till skillnad från friggebodarna ska ”Attefallshusen” kunna användas som permanentbostad, med kök och badrum.

Även om du inte behöver ansöka om bygglov för husen måste du komma ihåg att göra en anmälan till kommunens byggnadsnämnd innan du bygger. Utan anmälan kan du straffas med en så kallad sanktionsavgift.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.