drömhus_SvenskfastAtt tillbringa soliga semesterdagar och ljumma sommarkvällar i stugan är populärt bland svenska folket. Helst av allt vill man även höra vågorna slå och känna doften från närliggande vatten. Det menar i alla fall mer än varannan svensk, som anger att de helst vill ha ett fritidshus nära hav eller sjö. Att trängas med sommargrannarna vill man däremot undvika, endast en procent vill ha ett sommarhus i ett stugområde. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer.

– Klassiska sommarstugor verkar onekligen vara det som svenskarna suktar efter när de ska köpa fritidshus. Det märker vi både i vår undersökning och bland våra köpare. Även om man självklart ska välja ett fritidshus som man tilltalas av så är det läget man ska fokusera på vid ett köp. Huset kan man alltid åtgärda och anpassa, medan läget är svårt att förändra. Ett bra läge, som passar familjens intresse, ger många trevliga stunder i fritidshuset och har potential att ge utdelning vid en framtida försäljning, säger Dan Sjöholm, på Svensk Fastighetsförmedling.

Vatten viktigast

En klassisk röd stuga med vita knutar, placerad nära vattnet, det är svenskarnas drömfritidshus. Var fjärde svensk, 26 procent, föredrar ett rött fritidshus med vita knutar och 54 procent skulle vilja att fritidshuset låg vid en sjö eller havet. För mer än var sjätte svensk, 15 procent, är skärgården favoritstället att ha ett fritidshus i. Därefter kommer skogen med sju procent medan sex procent vill tillbringa semestern på en ö.

Men även om det är de rödvita stugorna som flest svenskar drömmer om så lockas inte alla av den klassiska idyllen. Mer än var femte, 22 procent, föredrar ett skärgårdshus och sju procent önskar sig en nybyggd stuga med modern arkitektur.

Att ha en stor och majestätisk hälsingegård, en sportstuga eller en fiskebod är däremot inget som svenskarna skulle välja vid ett fritidshusköp. Dessa byggstilar får endast två procent vardera.

Topplista – populäraste fritidshusen

Röd stuga med vita knutar: 26 procent
Skärgårdshus: 22 procent
Nybyggd stuga med modern arkitektur: 7 procent

Topplista – här ska sommarstugan ligga

Vid en sjö/havet: 54 procent
I skärgården: 15 procent
I skogen: 7 procent

Topplista – inredning

Gammeldags: 24 procent
Modernt: 22 procent
Jag bryr mig inte om hur det är inrett: 19 procent

Om Bobarometern
:

Bobarometern är genomförd under maj och juni 2014 i form av en webbenkät via undersökningsföretaget NORM. 1 271 personer deltog i undersökningen som är statistiskt säkerställd och riksrepresentativ, enligt undersökningsföretaget NORM Research & Consulting AB.

Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.