attefallshus_skånskabyggvaror
Exempel på ”Attefallshus” från Skånska Byggvaror. Här med 40 kvadratmeter livsrum i två plan

Den fjärde juni klubbades beslutet om ”Attefallsreformen” i Riksdagen. Den andra juli blir det tillåtet att utan bygglov bygga en extra minivilla på 25 kvadratmeter på tomten.

Enligt den nya lagen får husen bli max 25 kvadratmeter stora med en taknockhöjd på fyra meter. Det som krävs är att huset är ett komplement till ett redan existerande hus, en- eller tvåbostadshus, som har bygglov.

Bygger man närmare än 4,5 meter från tomtgränsen krävs skriftligt medgivande från grannen och strandskyddet gäller även för de nya husen. Du behöver dock göra en anmälan till kommunens byggnadsnämnd innan bygget startar. För att leva upp till de krav som finns på säkerhet i byggprocessen. De som bygger utan att anmäla kan straffas med en så kallad sanktionsavgift.

Redan nu har flera hustillverkare satt igång att ta fram modeller och tillverka de nya minivillorna.

– Reformen handlar inte bara om 25 kvadratmeter Attefallshus. Möjligheterna är ännu större för villaägarna att skapa nya värdefulla ytor och livsrum på sina tomter. Samtidigt som det ökar värdet på bostaden. En revolution för villaboendet som vi ser det. Förhandsintresset för större stugor och komplementhus har varit rekordstort under de senaste månaderna, säger Jesper Nilsson, produktchef Skånska Byggvaror som erbjuder flera modeller.

 

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.