UtlandsdrömmarHälften av svenskarna drömmer om ett fritidsboende utomlands, och då främst i Spanien, men endast två procent har förverkligat drömmen, enligt en undersökning beställd av Fastighetsbyrån. Det är framförallt Stockholmare som i högre grad drömmer om ett fritidsboende utomlands och som också äger ett. Drömmen om ett fritidshus i Sverige eller utomlands har närts av svenskarna i genomsnitt sju år.

– Vi har under ett antal år tittat efter bostad på Gran Canaria. Nära släktingar har under flera år i rad hyrt lägenhet i San Agustin så vi visste var vi ville bo. Vi valde finansiering genom svensk bank, de stora vinsterna med det är som vi ser: Ingen valutarisk på lånet då det är i svenska kronor, låg ränta eftersom den svenska bostadsräntan är låg samt enklare byråkrati och mindre språkbarriär, säger Mikael Johansson.

Klimatet lockar

Det som framför allt lockar med ett fritidsboende utomlands är ett varmare och skönare klimat. Det som sätter käppar i hjulet är osäkerhet kring finansieringen och att man inte tror att man kan utnyttja bostaden så mycket som man skulle vilja. 34 procent vill köpa hus i Spanien, därefter kommer Italien och Frankrike på 12 respektive 11 procent.

Oavsett var i världen fritidshuset ligger vill man kunna vila och ladda batterierna, njuta av sol och värme, bada och umgås med familj och vänner. Kvinnor är i högre grad än männen ute efter att sola och få värme, bada och vara vid vattnet samt utöva trädgårdsarbete. Männen vill i högre grad ha möjligheter att spela golf.

DanielNilsson_Fast_Spanien– Med förbättrade flygkommunikationer från flertalet orter i Skandinavien är det betydligt enklare att nyttja sin bostad idag jämfört med för bara några år sedan. Detta medför att även yngre personer nu i högre utsträckning hittar till Spanien som bostadsköpare. Snittåldern på våra kunder sjunker stadigt och det är inte bara pensionärer som köper fritidsboende i Spanien idag. Säger Daniel Nilsson, regionchef på Fastighetsbyrån.

Endast fem procent tror att drömmen förverkligas inom ett till två år, oavsett om det handlar om ett fritidsboende i Sverige eller utomlands. Stockholmarna är de som framför allt tror sig köpa ett fritidsboende utomlands inom den närmaste två-årsperioden.

Om undersökningen:

Mellan den 7 och 14 maj 2014 genomförde Reagera Marknadsanalys på uppdrag av Fastighetsbyrån en undersökning kring svenskarnas tankar kring fritidsboende. Kartläggningen genomfördes via webbenkät till medlemmar i en webbpanel. Målgruppen är svenskar i åldrarna 20-65 år. Totalt deltog 1000 personer i undersökningen. Resultatet presenteras på totalnivå. Där signifikanta skillnader förekommer presenteras även resultatet för män och kvinnor, ålder (20-45 år jfr 46-65 år) samt för Stockholm jämfört mot övriga landet.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.