StaffanTell_HemnetIntresset för den svenska bostadsmarknaden väntas vara som högst inom ett par veckor. Prognosen baseras på data över antalet besökare på Hemnet från de senaste fem åren.

– Bostadsmarknaden följer ett tydligt säsongsbetonat mönster. Både intresset för bostadsmarknaden och utbudet brukar vara som högst på försommaren och direkt efter sommarsemestern. Det är intressant att förhållandet mellan utbud och antal besökare är så konsekvent år efter år, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Vecka 18 noterades ett nytt rekordintresse för bostadsmarknaden. Hemnet hade då totalt 2,1 miljoner unika besökare vilket vara 2 procent över det tidigare rekordet och hela 20 procent högre jämfört med samma period förra året. Och intresset väntas öka ytterligare under de kommande veckorna.

Hemnet har kartlagt intresset för bostadsmarknaden, mätt i antalet unika besökare, under de senaste fem åren. Och besökarnas beteende under perioden januari till juni följer ett tydligt mönster. Under de senaste fem åren har antalet besökare varit som högst mellan vecka 18 och 23. Och utbudet följer ett liknande mönster. Under fyra av fem av åren har utbudet för bostadsrätter varit som högst en vecka efter att antalet besökare varit som störst.

Vilken vecka som bostadsutbudet och intresse för bostadsmarknaden är som störst:

År Topp antal unika besökare Topp utbud bostadsrätter Topp
utbud villor
2013 v. 21 v. 22 v. 24
2012 v. 22 v. 23 v. 23
2011 v. 21 v. 21 v. 24
2010 v. 18 v. 19 v. 24
2009 v. 23 v. 24 v. 24
Bostadsutbud v. 18, 2014
Område Bostadsrätter – antal till salu Förändring
ett år
Villor – antal till salu Förändring
ett år
Riket 8 262 – 14 % 14 354 – 12 %
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.