Semesterhus utomlands

fortsätter locka svenska köpare

Utlandsbarometern

Priserna börjar långsamt krypa uppåt för semester- eller permanentbostäder utomlands som utefter den spanska solkusten, i Storbritannien och USA. Samtidigt har antal objekt till försäljning varit tämligen konstant under den senaste två månadersperioden. Det visar Bovisions genomgång av antal objekt som legat ute på www.bovison.se från januari till mars.

– Intresset för utlandsbostäder är fortfarande mycket stort. Det är värmen, stränder och bad, caféer och uteliv samt det lite mer avstressade tempot som lockar. Och de flesta kan fortfarande hitta sin drömbostad oavsett hur tjock plånboken är. Det går att hitta fantastiska stenhus i små byar för den händiga och lyxiga palatsliknande villor för den med stort sparkapital. Vid köp bör man alltid göra affärer med mäklare som har kunskap om landet, säger Peter Rydås, vd på Bovision.

Annika Silver på Silver Estates har mer än tio års erfarenhet av bostadsförsäljning i Frankrike och Spanien. Hon förklarar svårigheten att jämföra priser mellan olika länder:

– I Spanien och Frankrike är det vanligt att bostadsförsäljningar statistiskt redovisas i form av begärt pris, det vill säga annonserat pris. Och det priset är som regel inte köpeskillingen, det pris som bostaden sålts för.

Behöver lokalkännedom

I Sverige är vi vana att bostadsförsäljningar statistiskt redovisas i form av köpeskilling. Därför är det svårt att hitta jämförbar statistik med andra europeiska länder. Ofta behöver man ha kunskaper om varje lands specifika lagar och traditioner. I Sverige ligger ofta försäljningspriset högre än utannonserat pris. I Sydeuropa har det varit tvärtom. Prutmånen har varit stor.

Bostadspriserna har statistiskt gått ned i exempelvis Spanien. Orsaken är att annonspriserna nu blivit mer korrekta.  Förut var prutmånen mellan 30-50 procent. Så är det inte i dag. I vissa specifika områden har priserna till och med stigit som i flera populära orter utefter kusterna.

På solkusten har exempelvis det genomförda ”köppriset” gått upp cirka 15 procent det senaste året i så kallade A-lägen. Prisökningarna är nästan desamma på Costa Blanca och Mallorca.

– Ser man till hela Spanien sjunker dock fortfarande priserna. I inlandet där huvudsakligen spanjorer köper bostäder och där arbetslöshetsproblemen ännu är stora verkar priserna fortfarande kunna gå ned. Utefter kusterna där sommarboende finns för ”rika” spanjorer och utlänningar höjdes bostadspriserna med cirka 15 procent under år 2013, säger Annika Silver.

Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.