grillEndast en av tio husköpare är intresserade av att fixa och dona med blomrabatten, det visar en ny undersökning från Fastighetsbyrån. Istället drömmer de flesta husägare om att förvandla trädgården till en privat uteservering där vänner och familj bjuds in till somriga grillmiddagar och mysiga fikastunder.

– Många som är på jakt efter hus, drömmer om en barnvänlig eller lättskött trädgård och gärna en uteplats med sol för att fika, grilla och äta middag på, säger Robert Laigar, mäklare på Fastighetsbyrån.

Den nya kartläggningen pekar också ut en lättskött och insynsskyddad trädgård med altan som avgörande faktorer vid ett potentiellt husköp. En intressant detalj som de nya siffrorna avslöjar är att våra trädgårdsönskemål i stor utsträckning är genusbundna. Majoriteten av de tillfrågade kvinnorna värdesätter ett organiskt trädgårdsland med odlingspotential och plats för fika medan de tillfrågade männen värdesätter volym, grillmöjligheter och en fin gräsmatta.

Men det är inte bara könsnormer som formar våra trädgårdsvisioner. Enligt Fastighetsbyråns undersökning är det också geografiska skillnader som styr trädgårdens utformning. På landsbygden är det viktigare med en stor och lättskött trädgård tillskillnad från storstäderna där det istället svärmas för en familje- och middagsvänlig altan.

– De som flyttar från en bostadsrätt i stan till hus med trädgård har ofta småbarn och vill ha en trädgård som de kan leka i , så en tomt med en gräsmatta är något som mina kunder brukar uppskatta. Under senare tid har också önskemål om möjligheten till en köksträdgård varit vanliga, säger Robert Laigar, mäklare på Fastighetsbyrån Örgryte.

10511938

 

Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.