Annika Carlsson-Kanyama_KTHUnder förra året laborerade forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) med fisk- och grönsaksodling hemma i köket, ett arbete som fått stor uppmärksamhet.

– Som en del av forskningsarbetet så genomförde vi enkäter och intervjuer, och uppfattningen var att odling inomhus är en spännande idé som kan komma på bred front inom en tioårsperiod. Ikea är på gång att ta fram möbler för ändamålet och Electrolux har visat intresse för arbetet som erbjuder boende att odla hemma, säger Annika Carlsson-Kanyama, docent vid KTH och projektledare för ”Det kretsloppsanpassade växthuset som bostadskomplement”.

En mängd intressentgrupper som boende, mäklare, möbel- och vitvarutillverkande bolag, politiker, byggföretag och medier har visat intresse under projektets gång. Just det stora intresset för stadsodling inomhus är också ett av många forskningsresultat.

– Det roliga med studierna av odla inomhus-intresset är att även de som inte var så intresserade från start blev intresserade en del av de alternativ som vi erbjöd i det gröna köket. När det gäller storleken på den egna odlingsytan i ett takväxthus så var tio kvadratmeter det mått som vi undersökte intresset för. Det blir lite som en kolonilott på taket. Där kan man sitta bland sina växter och titta ut över nejderna, säger Annika Carlsson-Kanyama.

Hon fortsätter med att berätta att forskningen gått ut på att studera en hel del aspekter med växthus på tak, odling inomhus och växthus på fasader. Det handlar om att förlänga odlingsäsongen genom att göra det inomhus.

– Vi har undersökt läget, och växthus på tak innebär inte särskilt mycket extra belastning för takkonstruktionen. Vi har sökt forskningspengar från Vinnova för att bygga takväxthus i ett miljonprogramsområde i Botkyrka. En del av de här husen i området är faktiskt redan anpassade för två extravåningar, så det är inga problem med takväxthus där, säger Annika Carlsson-Kanyama.

Takväxthus_KTH

Så här skulle ett växthus på tak kunna se ut. Bild: KTH

Hon tillägger att takväxthus i miljonprogramsområden både skulle bidra till att göra det mer attraktivt och förhoppningsvis till att öka kommunikationen mellan människor.

Projektet ”Det kretsloppsanpassade växthuset som bostadskomplement” har finansierats av Delegationen för hållbara städer. I det har forskare, konsulter och studenter under 2013 utvecklat, testat och utvärderat olika lösningar för att odla under tak i eller nära bostaden.

Vill du veta mer, ladda ner forskningsrapporten här: bit.ly/1huKoQ3

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.