Villa2Ny statistik från SCB visar att våra grannar i väst står för majoriteten av alla utlandsägda fritidshus i Sverige. Det utländska intresset för svenska stugor ökade med hela två procent till 36 761 hus förra året. De nya siffrorna innebär att norrmännen knuffar ner tyskarna som tidigare varit den köpstarkaste gruppen och största ägaren av sommarstugor i Sverige.

Andra flitiga sommartorps köpare är Danmark och Holland. Småländska Markaryd står fortfarande som vinnare på den oförändrade stugmarknaden, där ägs sex av tio stugor av utländska ägare. Andra attraktiva och populära stugmotiv som domineras av norrmän och tyskar går att lokaliseras till Värmland och Norrbotten. Mindre populära investeringsplatser är Stockholm, Uppsala och Västmanland.

Enligt Boolis vd, Anders Kyhlsted, är det de billiga priserna som lockar våra västliga grannar till att köpa svenska sommarstugor.

– Men de köpbeteendeförändringar vi nu ser reflekterar i första hand att prisdynamiken mellan länderna har förändrats. Att Norrmännen köper mycket i Sverige beror helt enkelt på att det är billigare att köpa och semestra i Sverige, säger Anders Kyhlstedt till Aftonbladet.

Bild:Booli

 

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.