185459334_b7a8b45d27Ungefär 15 procent av alla småstadsvillor är kraftigt rabatterade, enligt nya siffror som bostadssajten Boolia presenterar för Dagens Industri.

Medan bostadspriserna i storstäderna skjuter i höjden, sänks utropspriset på villor i städer som Hultsfred, Högsby och Mellerud.

Störst prissänkning går att spåra till Småländska Tingsryd, där mer än en tredjedel av stadens villor säljs under utropspris.

– Fastighetsmarknaden är hårt kopplad till arbetsmarknaden. Och precis som många andra småkommuner har Hultsfred problem med nya arbetstillfällen, säger Daniel Lang, mäklare på Fastighetsbyrån i Hultsfred, till Dagens Industri.

Enligt Boolias kartläggning pågår prissänkningen av villor i närmare 40 kommuner, där över 25 procent av husen säljs under utropspris. I många av orterna ligger snittpris för en villa långt under en miljon kronor. Och trenden med husreor fortsätter. Störst ökning av reducerade villapriser kan härledas till Leksand. Där säljs nästan var tredje villa under det angivna utropspriset.

– Vi har haft ett högt prisläge i Leksand under många år. För att kunna sälja har man många gånger tvingats gå ned i pris, säger Cattis Karlsson till Dagens Industri.

Bild: Pirateparrot

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.