En ny undersökning, gjord av fastighetsföretaget DTZ, visar att allt fler svenskar väljer att investera i fastigheter utomlands. Främst lockar den europeiska bostadsmarknaden, men enligt den nya kartläggningen har det även blivit trendigt att snegla på den amerikanska fastighetsmarknaden.

På kort tid har svenska investerare blivit en köpstark grupp på den internationella bostadsmarknaden. Bostadsköpen centreras i huvudsak till de nordiska länderna, men nya siffror pekar på en ny trend av fastighetsköp, det säger Karin Witalis, analyschef på DTZ till Dagens Industri.

– Fokus har framförallt legat på Norden, Tyskland och Storbritannien, men på senare år tid har svenskarna även börjat intressera sig för amerikanska fastigheter. Dessutom har vi sett en del investeringar i kinesiska fastigheter , säger Karin Witalis, till Dagens Industri.

Enligt DTZ har svenska köpare investerat närmare 70 miljarder kronor utanför Sveriges gränser sedan ökningen av internationella bostadsköp började 2004. Ungefär tio procent av det totala kapitalet har direktinvesterats i fastigheter, men resultaten avslöjar att två tredjedelar av dessa 70 miljarder investerats de senaste fem åren.

Möjligheterna till att göra en god affär med stor ekonomisk vinst pekas ut som den största drivkraften bakom den ökade trenden av investeringar och fastighetsköp över gränserna.

– Likviditet, transparens och naturligtvis utsikterna för bra avkastning, säger Karin Witalis till Dagens Industri.

 

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.