image001Fler vill ha bostadsrätter och efterfrågan på småhus minskar men är fortfarande dominerande, enligt färsk undersökning om svenskars bostadsdrömmar.

På frågan hur vi vill bo svarar 65 procent villa eller radhus, vilket är fyra procentenheter färre än när samma fråga ställdes för ett år sedan. Av Demoskops undersökning, som beställts av SEB, framgår att var femte hushåll, 22 procent, väljer bostadsrätt medan bara var tionde föredrar en hyreslägenhet. Bostadsrätten har klättrat från 17 till 22 procent på ett år.

I storstäderna är det hela 34 procent som väljer bostadsrätten, och  varannan storstadsfamilj väljer villan.

Bostadsrättspriserna har klättrat snabbare jämfört med småhus. Under de senaste tolv månaderna har bostadsrätterna stigit med 12,6 procent enligt Valueguard, vilket kan jämföras med småhus som stigit med 7,1 procent i snitt.

Demoskops undersökning visar att i gruppen 66-89 år vill varannan person bo i villa eller radhus. Längtan efter något mindre och mer lättskött är inte särskilt stark.

Hur vill du helst bo? (Feb. 2014)
Villa/radhus: 65
 procent.
Bostadsrätt: 22
 procent.
Hyresrätt: 2 procent.

Hur vill du helst bo? (Feb. 2013)
Villa/radhus: 69
 procent.
Bostadsrätt: 17
 procent.
Hyresrätt: 12 procent.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.