LägenhetBovisionAllt fler privatpersoner hyr ut sina bostäder till företag. Det visar Bovisions genomgång av hyresbostäder. Av drygt de 1 600 lägenheter som legat utannonserade under första veckan i mars var drygt 55 procent riktad uthyrning till företag.

– Anledningen till att många vill hyra ut till företag är att man vill slippa all hantering kring andrahandsuthyrningen, kontraktsskrivning, kontroll av hyresgäst, annonsering och vara säker på att hyran betalas. Och då vänder man sig till en etablerad förmedlare, säger Peter Rydås, vd för Bovision.

Hyreslägenheter är en bristvara i dag i storstäderna. Genom att införa generösare regler för privatpersoner som ett högre schablonavdrag hoppas regeringen på att fler bostäder kommer ut på marknaden.

DSC_7546– En av nyheterna i årets deklaration är att schablonavdraget vid uthyrning av privatbostad har höjts från 21 000 till 40 000 kronor. Sådant spelar in. Det har gjort privatuthyrningen av bostäder lite mer attraktivt, säger Peter Rydås.

Förmedlingen av hyresrätter med förstahandskontrakt sker genom mäklare och bostadsförmedlingar. Bostadsförmedlingen i Stockholm är landets största för förmedling av hyresrätter med förstahandskontrakt. Under år 2013 förmedlade exempelvis Stockholms bostadsförmedling 10 079 bostäder från Nyköping i söder till Uppsala i norr.

Bostadskön i landets största stad uppgick vid årsskiftet till 431 144 personer. Det är en ökning under år 2013 med 32 457 personer jämfört med året innan. I den kön står dock många som inte omedelbart behöver en bostad. Man vill samla på sig kötid till den dagen då man behöver en bostad.

Bovisions genomgång av hyresbostäder för uthyrning från förmedlare första veckan i mars visade att 35 procent av lägenheterna på www.bovison.se låg i Stockholm och att av de lägenheterna var många riktade både till privatpersoner och företag.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.