Priserna på den spanska bostadsmarknaden fortsätter att sjunka till följd av den ekonomiska kris som svepte över landet för snart sju år sedan. Det visar en ny kartläggning från Instituto Nacional de Estadísticas (INE) som i början av mars offentliggjorde en analys över prisutvecklingen i landet.

– Inom kort planerar Fastighetsbyrån att öppna nya kontor för att tillmötesgå den allt mer ökande efterfrågan bland köpstarka skandinaviska kunder, säger Daniel Nilsson, försäljningschef på Fastighetsbyrån.

Lägst är priserna på den spanska solkusten, där det råder kraftig mängdrabatt semesterlägenheter i Costa Brava och Costa del Sol. Det enda undantaget från den rådande reatrenden är svenskarnas obestridda favoritresmål Mallorca, där stiger priserna för andra året i rad.

Några som var snabba med att få upp ögonen och slå mynt av de kraftiga prissänkningarna på den spanska bostadsmarknaden var Fastighetsbyrån som etablerade sig i Alicante redan 2008. Genom sina sexton kontor aspirerar företaget till att stärka sin position som den ledande svenska mäklaren i Spanien.

– Vi tittar på flera orter i Spanien, bland annat Teneriffa och Costa Cálida, men även utanför Spanien där den svenska efterfrågan är betydande. Skandinaverna är andra största köpargrupp i Spanien i nuläget och vid sidan av svenskarna är den norska efterfrågan stor. Därför känns det också motiverat att förstärka vår närvaro i Norge under 2014.

Fakta från Fastighetsbyrån för 2013:

  • Av Fastighetsbyråns försäljning i Spanien under 2013 var 59 procent lägenheter, 29 procent radhus och procent villor.
  • 76 procent var begagnade bostäder och 24 procent nyproduktion.
  • 80 procent av köparna var svenskar, 12 procent norrmän, och resterande 13 procent danskar, finnar, britter, spanjorer, belgare, tyskar, ungrare och holländare.
  • Av svenska köpare kommer 41procent från Stockholms län, 21 procent från Västra Götalands län, och 11 procent från Malmö län. Resterande 27 procent är väldigt spridda.
  • Kundernas snittålder var 51,3 år.

Snittpriset var 202 000 Euro (1 881832 kronor), och i snitt förhandlade köparna ner priset med 7,1 %, något mindre än under 2012.

 

 

 

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.