Idag avslöjades ny statistik över prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden. Just nu tar Södertälje ledningen i kategorin billigast bostadsrätt, tätt följd av Nynäshamn och Nykvarn.

– Ju längre ut från city man kan tänka sig att bosätta sig desto billigare kan man komma in på bostadsmarknaden i Stockholm. Det ställer stora krav på väl fungerande kollektivtrafik. Det finns ett klart samband mellan attraktionskraften för bostadsområden och möjligheten att pendla, säger Claudia Wörmann.

Fem billigaste kommunerna i Stockholms län att köpa bostadsrätt:

Kommun Kvadratmeterpris i genomsnitt Utveckling senaste året
Södertälje 17 261 19 %
Nynäshamn 17 350 16 %
Nykvarn 17 999 F
Sigtuna 18 217 27 %
Norrtälje 18 497 7 %

F  betyder för få försäljningar.

De nya siffrorna öppnar för alternativ för de som önskar bo i Stockholm men inte är beredda på att göra en allt för dyr affär, det hävdar Claudia Wörmann, Analyschef på Svenska Mäklarhuset.

Men trots de billiga bostadspriserna i den södra regionen har försäljningspriset ökat även där.

– Det är fortfarande billigt men har blivit dyrare, bostadsrättspriserna har stigit med 19 procent i Södertälje senaste året, konstaterar Claudia Wörmann.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.