Fastighetsbyråns senaste mäklarpanel visar att det är fortsatt fördel för säljarna på bostadsmarknaden och att efterfrågan blivit ännu starkare i början av 2014. Speciellt påtagligt är det i Stockholm. Mäklarnas svar visar även att det nu är fördel för säljarna i alla delar av Sverige, även i Malmö där det tidigare länge varit köparnas marknad.

– Hela hösten har det varit en stark efterfrågan på bostadsmarknaden även om det finns geografiska skillnader. Den tendensen har fortsatt, och till och med stärkts, nu i början av 2014. Men även om mäklarna bedömer att efterfrågan är mycket stark behöver det inte betyda att priserna stiger. I Stockholm ligger vi redan på mycket höga nivåer och det finns så klart gränser för vad köparna vill och kan betala. Men det är ingen tvekan om att efterfrågan är stark, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Säljarensmarknad

För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu”, skala 0 (köparna) till 10 (säljarna), feb 2014:

Hela Sverige – 7,0 (6,5 dec 2013)

Stor-Stockholm – 8,7 (8,1)

Stor-Göteborg – 7,6 (7,0)

Stor-Malmö – 5,1 (4,4)

Större ort – 7,3 (6,8)

Mellanstor ort – 6,7 (6,2)

Liten ort – 5,3 (5,0)

Mäklarpanelen är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Fastighetsbyråns cirka 1000 mäklare runt om i landet. Den senaste enkäten genomfördes 3-7 februari 2014 och totalt svarade 476 personer.

Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.