Sista veckan i januari låg drygt 13 000 utlandsbostäder ute till försäljning på Bovision. Det är 40 procent fler än för knappt ett år sedan. Samtidigt börjar priserna nu gå upp i de populära områdena i Spanien och Frankrike.

Bovisions genomgång visar att just Frankrike och Spanien är de hetaste områdena för svenskarna. Rivieran och spanska sydkusten lockar med värme, bad, uterestauranger och golfbanor.

– Det som oftast efterfrågas är en bostad med två sovrum, stor terrass, ingen insyn och gångavstånd till strand, restauranger och butiker, säger Annika Silver, mäklare på Silver Estates och med mer än tio års erfarenhet av bostäder i Spanien och Frankrike.

Lågkonjunktur och en stor arbetslöshet har medfört att priserna på bostäder i exempelvis Spanien fallit kraftigt under de senaste åren. Nu är de på väg upp. Flera mäklare räknar med att om fem år är priserna på ”all time high” nivå igen.

I de populära områdena med närhet till restauranger, affärer med mera har priserna stigit sedan i höstas enligt Annika Silver som följer prisutvecklingen i områdena. Nya lagar som den spanska regeringen skapat har bland annat medfört att spanska medborgare inte längre kan slängas ut på gatan om de inte klarar av sina amorteringar. Det innebär färre attraktiva objekt på marknaden och högre priser.

Flera andra länder runt medelhavet exempelvis Portugal och Grekland har haft liknande prisfall på grund av lågkonjunkturen. Och i fjol började även bostadspriserna priserna i Norge falla. De norska tidningarna började genast spekulera kring en bostadsbubbla.

– Vi har fått fler objekt på Bovision för att nu börjar även de utländska mäklarkedjorna hitta sajten. Vi är den enda som tillåter andra än svenskregistrerade mäklare att annonsera på sajten. Ute i Europa finns fortfarande oerhört mycket att köpa som annars aldrig kommer ut på den svenska marknaden, säger Peter Rydås, vd på Bovision.

Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.