Byggandet, produktionen och planeringen av bostäder i Linköping ökade under förra året. Den positiva trenden håller i sig för 2014.

– Byggherrarna vill bygga och vi ger möjligheterna, säger byggansvarigt kommunalråd Muharrem Demirok (C).

I höstas passerade Linköping 150 000 invånare. Ekonomin är stabil och kommunen har tagit beslut om flera strategiskt viktiga framtidssatsningar. Ett exempel är att innerstaden ska växa över ån och att en helt ny stadsdel, Stångebro, ska skapas i samband med att Ostlänken byggs.

Att kunna erbjuda bostäder i den växande staden är en viktig framgångsfaktor Även på detta område ser det ljust ut för Linköping.

2013 fick Linköping ett tillskott på 570 färdigställda bostäder, en ökning med cirka 35 procent om man jämför med 2012. Under det gångna året inleddes också produktionen av 784 bostäder.

– Förra året antog vi 18 detaljplaner med sammanlagt 1 146 bostäder på byggherrarnas begäran, säger Muharrem Demirok.

Den positiva trenden håller i sig. Kommunen arbetar med detaljplaner för nästan 2 000 lägenheter, som beräknas bli klara att anta under 2014 och 2015.

– Intresset från byggherrarna har ökat ordentligt de senaste åren och vi ger dem möjligheter att bygga ett stort antal bostäder i Linköping, säger Muharrem Demirok.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.